Jeftina predstava

Dodikov igrokaz: Pola sata tražio veto za odluku na koju je unaprijed pristao!

Portal Istinito.com ističe da je Dodik svjesno propustio da istekne rok za odlučivanje u parlamentu i još jednom, navode, grubo zloupotrijebio poslanike NSRS u svom političkom igrokazu
Vijesti / Politika | 14. 09. 2022. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodikova jeftina predstava u Narodnoj skupštini RS o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa i stavljanju veta na odluku Predsjedništva BiH o davanju agremana njemačkom veleposlaniku završena je. Veto nije potvrđen!, piše potrtal Istinito.com.

Posebnoj sjednici NSRS nisu prisustvovali poslanici opozicije – SDS i PDP, kao ni poslanici DNS-a, ali to nije promijenilo rezultat glasanja, jer Dodikovu odluku nisu podržali ni poslanici SNSD-a!

Od 53 prisutna poslanika 46 je bilo suzdržanih, među kojima su i poslanici SNSD-a, US i DEMOS-a.

Naime, kako navodi ovaj portal, poslanički klubovi vladajuće koalicije odlučili su da su ipak za to da se njemačkom veleposlaniku da suglasnost za dolazak u BiH, kako je to i odlučilo Predsjedništvo BiH na sjednici od 02. rujna, iako je član Predsjedništva iz Republike Srpske, Milorad Dodik, glasao protiv takve odluke.

SDS i PDP su na vanrednoj pres konferenciji prije početka posebne sjednice priopćili da neće sudjelovati u Dodikovim “igrarijama”, koje Republiku Srpsku vode u dalju izolaciju.

Prije glasanja u NSRS o potvrđivanju, ili odbacivanju Dodikovog prijedloga o zaštiti vitalnog interesa u vezi s davanjem agremana njemačkog veleposlanika Thomasa Fitschena, Milorad Dodik je, navode, u skupštinskoj stanci okupio koalicijske partnere i priopćio medijima da su potpisali koalicijski sporazum o podršci kandidatima SNSD-a za predsjednika i člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

Sada je jasno, piše portal Istinito.com, da je Dodik svjesno obmanuo javnost kada je formalno obavijestio Predsjedništvo BiH da je odluka od 2. rujna o davanju agremana njemačkom veleposlaniku, koja je donesena bez konsenzusa, jer je on glasao protiv, “veoma štetna po interese Republike Srpske.

Naime, navode, Dodik je dopis Predsjedništvu BiH uputio istog dana, dakle 02. rujna, i tada je po ustavnoj proceduri, počeo teći rok od 10 dana, u kojem se Narodna skupština RS trebalo sastati i dvotrećinskom većinom potvrditi, ili osporiti Dodikov veto na spornu odluku Predsjedništva.

Budući da je rok od 10 dana istekao 12. rujna, čak i da je Narodna skupština potvrdila Dodikov veto, po Ustavu BiH, Odluka Predsjedništva BiH o davanju agremana njemačkom veleposlaniku od 02. rujna, juče je stupila na snagu, jer je istekao rok od 10 dana koji propisuje Član V/2/d Ustava BiH.

Portal ističe da je Dodik svjesno propustio da istekne rok za odlučivanje u parlamentu i još jednom, navode, grubo zloupotrijebio poslanike NSRS u svom političkom igrokazu i jeftinom predizbornom triku, obrazlažući pola sata zašto njemačkom diplomati Tomasu Fitschenu ne treba dati agreman.

Podsjećaju da je Dodik danima unazad prijetio da će po svaku cijenu spriječiti dolazak njemačkog diplomate u BiH, ali je, ipak, na kraju presudio njegov politički kukavičluk!

Kopirati
Drag cursor here to close